Proeven maar! Dit zijn de 6 lekkerste bokbieren bij Bravo24 - Bravo24
Bockbier-drinken-roosendaal

Proeven maar! Dit zijn de 6 lekkerste bokbieren bij Bravo24

Zeg je herfst dan zeg je natuurlijk bockbier. Bockbier is wat ons betreft het ideale remedie voor een gure dag met veel regen en wind.

Het bier, vaak voorzien van een donkere robijnkleur, drinken we voornamelijk in de maanden oktober tot en met februari.

Natuurlijk kun je bij Bravo24 dit herfstseizoen de lekkerste bokbieren terugvinden op onze uitgebreide bierkaart. We hebben ze tevens voor je op een rij gezet in dit blog!

Bravo24-bokbieren

Maar eerst...

Delen we graag nog even een aantal fijne weetjes over bokbier! Handig om je bierkennis op te krikken.

Laten we beginnen met een minilesje spelling. Het is je wellicht al eens opgevallen: bierbrouwerijen willen weleens twee varianten van de spelling ‘bokbier’ hanteren. Maar wat is nu het juiste?

Bockbier of Bokbier?

Nou dat zit ‘m dus in het land. Het sterke seizoensbier komt namelijk oorspronkelijk uit Duitsland. Daar is het eerste bockbiertje in de 17e eeuw gebrouwen en daar is ook de naam bockbier ontstaan. Eigenlijk is er geen goed of fout als het gaat om de spelling.

De afbeelding van een bok op bier

Grappig is dat ondanks dat de naam doet vermoeden, bokbier niets met een bok te maken heeft. In de 17e eeuw sprak men over ‘Einbecker Bier‘ dat als ‘Ainpöckish bier‘ werd uitgesproken. Later kwam de afkorting ‘Ainpöck’ en later nog ‘Ein Bock’. In Nederland vonden de bierliefhebbers het juist wel grappig om een bok aan het bier te koppelen. En zo is de naam ontstaan.

Bokbier Bravo24

Aan welke eisen moet bockbier voldoen?

Echte bierliefhebbers zullen het wel weten: bockbier heeft een lage gisting van rond de 6,5% alcohol. De kleur was altijd robijnrood en de smaken waren bijzonder moutig en karamelachtig. Vandaag de dag letten we hier niet meer zo heel streng op. De enige eis die er nog is, is dat het stamwortgehalte minimaal 15,5 graden Plato heeft. Het stamtwortgehalte is de hoeveelheid vaste stoffen voor de vergisting. Deze indicatie is vrij nauwkeurig voor het uiteindelijke alcoholpercentage.

Bockbier-roosendaal

Bockbier drinken bij Bravo24

Bij Bravo24 ben je deze herfst natuurlijk aan het juiste adres om een goed bokbiertje te drinken. Daarbij kun je kiezen uit diverse brouwerijen, soorten en smaken. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal. Wij hebben een aantal pareltjes voor je op een rij gezet.

Brouwerij het ij

Op de tap vind je bokbieren als:

  • 1. Brouwerij ’t IJ IJbock: met dit biertje luid je beslist de herfst in. Het is een donker en stevig biertje, maar minder zoet dan je zou verwachten. De mooie lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier zijn aroma’s loslaat van geroosterde granen, een beetje koffie en mooi donker fruit.
  • 2. La Trappe Bock: dit biertje is kastanjekleurig en heeft een gelige schuimkraag. Als je ruikt, herken je geuren van geroosterde mout, koffie en noten. De afdronk is bitter-zoet en heeft een lange aanhoudende droge nasmaak van gebrande koffie.
  • 3. Kwaremont Bock: dit Belgische bockbiertje bevat aroma’s van gedroogd fruit en karamel. Het biertje is smaakvol en zoet en bevat een heel subtiel bittertje.

Op de fles hebben we bokbiertjes van:

  • 4. D’n Ossebock Muifel Brouwerij: dit is een zacht-milde klassieke ondergistende herfstbock. Hij is niet zo zoet als vele andere bockbieren en heeft een krachtige caramoutige afdronk. Fun fact: dit biertje is in 2016 uitgeroepen tot beste bockbier van Nederland.
  • 5. Herfst bok Brouwerij Meuleneind: helemaal uit het verre ‘Halderberge’, dit bokbiertje met een hele rijke volle smaak met tonen van karamel. Hij doet ’t goed bij een mooi stuk vlees of een stuk goede chocolade.
6. Tot slot hebben we zelfs nog een bokbier in blik! Dit is de Smash Bock Dutch Bargain: een herfstbier pur sang, door de kruidige kaneel en zoete peer.

Reden genoeg om je UnTapped lijst aan te vullen toch? Liever een ander biertje? No worries! Op onze bierenkaart vind je meer dan 100 verschillende biersoorten. Zeker weten dat er voor jou een geschikt biertje tussenzit. Check ook gelijk onze menukaart, dan weet je meteen wat je bij het bokbiertje kunt eten.

Met wie kom jij deze herfst langs?

Gerelateerde berichten

Meer nieuws