Maak kennis met de Hoevense bierbrouwerij ’t Meuleneind - Bravo24
Jan en Joost Brouwerij 't Meuleneind proosten

Maak kennis met de Hoevense bierbrouwerij ’t Meuleneind

Bij Bravo24 serveren we inmiddels meer dan 130 verschillende bieren. Natuurlijk mogen ook de lokale brouwers niet op onze bierkaart ontbreken. Zo ook zeker niet het bier van Brouwerij ‘t Meuleneind! Inmiddels behoorlijk beroemd in het Halderbergse dorpje Hoeven, maar vader Jan en zoon Joost veroveren nu ook langzaamaan de rest van Nederland.

Jan Dommisse (58) is oorspronkelijk afkomstig uit Zeeland en zijn vrouw Lia (56) uit Breda. In 1988 kocht Jan samen met zijn vrouw in de Moleneindsestraat in Hoeven een oude boerderij. Toen Jan een paar jaar geleden een bierbrouwpakket voor zijn verjaardag kreeg, werd het vuurtje langzaam aangewakkerd. Inmiddels zijn hij en zijn zoon Joost fulltime bezig met het brouwen van bier.

Wij spraken Jan en Joost over de brouwerij, het ontstaan van de verschillende bieren, hun toekomstplannen en nog heel veel meer.

Vertel eens mannen, waarom bier?

“Wij wonen op een boerderij en zien daarom hoe in de oogstperiode het restafval (graan) door de boeren op troosteloze grote hopen wordt gestort. Men doet er verder niets mee. Dat vinden we interessant, er komt een circulaire gedachte bij kijken. En natuurlijk dat bierbrouwpakket voor mijn verjaardag in 2013. Dat heeft wel veel teweeggebracht,” vertelt Jan.

Jan en Joost Brouwerij 't Meuleneind proosten

 

Hoe is het idee van Brouwerij ’t Meuleneind ontstaan? Was er vooraf kennis over het brouwen van bier?

“Nadat mijn vader het bierpakket voor zijn verjaardag kreeg, zijn we ons langzaam gaan verdiepen in het brouwen van bier, zonder enige voorkennis. Dat was in 2013. We zijn begonnen bij De Roerstok. Een amateurbierbrouwvereniging in Tilburg. Hier zijn we een jaar of vier lid geweest en hebben we de kneepjes van het vak geleerd. Voornamelijk door te kijken hoe anderen het doen en zelf te experimenteren,” legt Joost uit.

“Zo is het balletje gaan rollen en zijn we met het idee gaan spelen om daadwerkelijk onze eigen bieren te gaan brouwen. In 2017 zijn we gestart met commercieel brouwen en zo werd Brouwerij ‘t Meuleneind geboren,” vertelt Jan enthousiast.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van de naam en het etiket? Waarom is er gekozen voor de naam en de opvallende afbeelding?

“We wonen aan de Meuleneindsestraat. Deze straat is beroemd in Hoeven. Dus dat was simpel. Daarnaast vonden we dat het echt streekbier moest zijn. Hoeven ligt in de overkoepelende gemeente Halderberge. Toen een wethouder bij ons een biertje kwam proeven, Twitterde hij over “ons” bier. Toen is de naam ‘Halderbergs bier’ geboren. Voor toeristen is het natuurlijk ook leuk om echt Halderbergs bier te drinken”, vertelt Joost.

“Het etiket moet je zien met een knipoog, maar er zit wel een verhaal achter. Wij denken dat wanneer je ons bier gedronken hebt ‘de wereld er even een stuk vrolijker uitziet’. Wanneer de fles vol is, zie je een oudere dame, is de fles leeg, dan kun je ‘m omdraaien en is er een prachtige jongedame zichtbaar,” lacht Jan.

Welk Halderbergs biertje zag als allereerste het levenslicht en wanneer?

“Het blondje zag als allereerste het levenslicht in februari 2017, waarna hij in juli in de winkels lag. We hebben verschillende recepten uitgeprobeerd en deze aan familie, vrienden en kennissen laten proeven. Het Halderbergs blondje is een heerlijk toegankelijk biertje,” legt Joost uit.

Er is tijdens het hele proces vast wel eens iets mis gegaan. Heb je een leuke anekdote?

“Onze allereerste batch bier was 750 liter. Dit was voor ons een hele grote stap. Ik kan me nog wel een moment herinneren waarop we hier met z’n allen op bank zaten. Wat als het bier niet verkocht wordt? Dan moeten we het allemaal zelf opdrinken, haha! We zijn het toch maar gaan verkopen, uiteindelijk heeft deze batch de Kerst niet eens gehaald,” vertelt Jan trots.

Welke bieren hebben jullie nu in het assortiment?

“In de Halderberge lijn hebben we nu een IPA, Session, WIPA, Quadrupel, Bombast, Blondje, Tripel, Dubbel, Weizen en een Radler. Daarnaast hebben we een aantal speciale bieren, bijvoorbeeld de Herfstbok, het Bevrijdingsbier, Banana Milkshake, Winterbier en zijn we met een speciaal Barrel Project begonnen. De bieren in deze lijn worden op houten vaten gerijpt, soms wel 6 maanden of langer. Wij selecteren welke vaten het beste bij welke smaak passen. Zo kiezen we voor vaten met port of cherry een zoeter biertje en droger bier rijpen we in whiskyvaten uit Schotland”, legt Joost uit.

Brouwerij 't Meuleneind bieren Bravo24

Wat maakt het bier van Brouwerij ‘t Meuleneind uniek?

“Wat ons bier uniek maakt is dat het niet te complex bier is. Het is bier voor een breder publiek. Er zijn geen extreem uitgesproken smaken, gewoon lekkere biertjes. Daar gaan we voor,” zegt Jan stellig.

Zijn er al prijzen in de wacht gesleept?

“Onze Stout (Bombast) is op de Brabantse bierkaart benoemd tot 1 van de 15 beste bieren van Brabant. En we zijn samen met SPAR Nederland winnaar geworden van de European Private Label Awards in de categorie beverages! De jury omschreef de Spar Tripel met dennentoppen die wij gebrouwen hebben als erg smaakvol en een erg indrukwekkend product,” vertelt Joost trots.

Wat zijn wensen en ambities voor de toekomst?

“Al onze focus ligt nu op de investering in onze nieuwe installatie en het opbouwen van onze eigen brouwerij in Hoeven. De machines zijn custom voor ons gemaakt. We hopen half volgend jaar te brouwen vanuit onze eigen boerderij. Iets waar we ontzettend trots op zijn! En, wellicht een Bravo24 biertje….?,” zegt Jan lachend.

Jan van Brouwerij 't Meuleneind

Natuurlijk kunnen we niet vergeten: wat is jouw favoriete biertje?

“Voor mij onze stout, de Bombast!”, zegt Jan.

“En voor mij de IPA”, zegt Joost.

Borrelen bij Bravo24

Ongeveer 6 maanden geleden namen Jan en Joost van Brouwerij ‘t Meuleneind contact met ons op. Na een eerste kennismaking en levering hebben we besloten om een aantal bieren in onze bierkaart op te nemen. Je geniet bijvoorbeeld nu van het Halderbergs Herfstbok en een biertje uit het Barrel Project. En wie weet in de toekomst nog veel meer ;)! 

Wil je de bieren van Brouwerij ‘t Meuleneind afvinken op Untappd? Kom dan gezellig borrelen bij Bravo24!